Schilders & schrijvers: 50 jaar galerie De Zwarte Panter

Schilders & schrijvers: 50 jaar galerie De Zwarte Panter

Tot 13 januari huldigt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in de Nottebohmzaal Adriaan Raemdonck met de tentoonstelling ‘Schilders & schrijvers: 50 jaar galerie De Zwarte Panter’. De Zwarte Panter is de oudste galerie voor hedendaagse kunst in het Vlaamse kunstlandschap.

Schilders en Schrijvers
Vanaf 6 december toont galeriehouder Adriaan Raemdonck in de historische Nottebohmzaal kunstenaarsboeken die de galerie in de afgelopen vijftig jaar realiseerde. In 1970 startte hij met Herbert Binneweg, Roger Vandaele en Roger Van Akelijen een ets- en zeef­drukatelier. Kunstenaars als Fred Bervoets, Wilfried Pas, Jan Cox, en later Nick Andrews, Michel Buylen, Benjamin Demeyere en Tom Liekens gingen een co-creatie aan met schrijvers als Roger de Neef en Jeroen Olyslaegers. Deze samenwerkingen tussen kunstenaars en auteurs resulteerden in vaak verrassende bibliofiele edities waarin woord en beeld elkaar aanvulden. Ook dubbeltalenten als Hugo Claus, Paul de Vree, Pjeroo Roobjee, Marcel van Maele en Jan Vanriet werkten met Raemdonck samen.

Gedurende vijf weken wordt een selectie van deze bibliofiele mappen en kunstenaarsboeken gepresenteerd. Het zijn stuk voor stuk edities waarin tekst naast beeld een complementair verhaal vertellen. Affiches van de galerie brengen de oude expo’s opnieuw tot leven.

Caroline Bastiaens, schepen voor cultuur van de stad Antwerpen, vertelt: “De bezoekers van de tentoonstelling worden ondergedompeld in de rijke geschiedenis van de galerie. Foto’s, artikels en andere documentatie schetsen de belangrijke rol van De Zwarte Panter in de Antwerpse en Belgische kunst­geschiedenis, evenals de intense en gevarieerde samenwerking met uitgevers.”

Foto: Adriaan Raemdonck in de Nottebohmzaal, omringd door kunstenaarsboeken. Beeld: Victoriano Moreno

Vijftig jaar de Zwarte Panter
Adriaan Raemdonck (°1945) opende op 5 december 1968 galerie De Zwarte Panter in de Antwerpse binnenstad. Sinds 2 oktober 1970 is de galerie ondergebracht in een historische site met middeleeuwse kapel in de Hoogstraat. Nu, vijftig jaar later, is De Zwarte Panter een gevestigde naam in zowel het Vlaamse, Belgische en ook Europese galerie-landschap. Het is een plaats waar beeldende kunstenaars, muzikanten, schrijvers, curatoren, journalisten, verzamelaars, kunstliefhebbers elkaar treffen. Voor de jubileumtentoonstelling Schilders & schrijvers – 50 jaar galerie De Zwarte Panter trekt de galerie naar de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Het wordt een confrontatie met de historische Nottebohmzaal en tussen een oude en nieuwe generatie schilders en schrijvers in boekvorm.

Praktisch

Tentoonstelling Schilders & schrijvers : 50 jaar galerie De Zwarte Panter
6 december 2018 – 13 januari 2019
Nottebohmzaal, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Van dinsdag tot en met zondag, van 13 tot 17 uur

Contacteer ons
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen
Over Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is een studie- en stilteplek in het hart van de stad Antwerpen. Ze bewaart en verzamelt al meer dan 5 eeuwen Vlaams cultureel erfgoed, en is dé bibliotheek voor al wie meer wil weten over de Nederlandse letterkunde, de geschiedenis van Vlaanderen en de geschiedenis van Antwerpen. In de leeszaal kan u grasduinen in de indrukwekkende collectie van meer dan 1.5 miljoen volumes, gaande van oude drukken, over historische en actuele kranten en tijdschriften, tot de meest recente publicaties.

De parel van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is de historische Nottebohmzaal. Ze staat bekend als een van de mooiste bibliotheekruimtes van België. De zaal is niet alleen een boekenmagazijn en tentoonstellingsruimte, maar ook de bewaarplaats van een aantal topstukken uit de collectie.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen