Peter Thoelen volgt An Renard op als directeur Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Peter Thoelen volgt An Renard op als directeur Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Uitnodiging boeklancering 'Gefascineerd door vos' op donderdag 2 juni

Peter Thoelen wordt de nieuwe directeur van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. Hij volgt huidig directeur An Renard op, die met pensioen gaat. Renard neemt afscheid met de lancering van het boek ‘Gefascineerd door vos’ en de bijhorende presentatie in de Nottebohmzaal.

Peter Thoelen (1964) volgt An Renard op als directeur van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Thoelen studeerde Communicatiewetenschappen en was lange tijd werkzaam als directeur van het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen. Vanaf 2016 legt Thoelen zich toe op zijn passie voor taal en boeken; eerst als directeur van de Groep Algemene Uitgevers, nadien als zelfstandig ​ communicatiespecialist. Op 15 mei 2022 neemt Thoelen de fakkel over van An Renard.

Peter Thoelen ©LUCID
Peter Thoelen ©LUCID

Van Stadsbibliotheek naar Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Renard staat meer dan 20 jaar aan het hoofd van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud: “De stad Antwerpen is dankbaar voor de frisse wind die An Renard door de Erfgoedbibliotheek liet waaien. Onder haar bewind veranderde de voormalige stadsbibliotheek van naam en groeide de prachtige Nottebohmzaal uit tot het kloppend hart van de publieksactiviteiten van de bibliotheek. Met diverse tentoonstellingen en presentaties belicht ze er bekende en minder bekende pareltjes uit de collectie. Op zondagochtend tovert ze de Nottebohmzaal om tot een plek van reflectie voor de ondertussen zeer gesmaakte Nottebohmlezingen, die ze samen met Koen Broucke uit de grond stampt.”

Teamplayer en bruggenbouwer

An Renard staat in het veld bekend als een teamplayer en een bruggenbouwer, die voor een meer zichtbare positionering ijvert van bibliotheken met erfgoedcollecties binnen het cultureel erfgoeddecreet. In 2004 start ze een los en experimenteel samenwerkingsverband op dat uiteindelijk resulteert in de stevig verankerde netwerkorganisatie Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw. Die brengt kleine en grotere bibliotheken met erfgoedcollecties bij elkaar, in gemeenschappelijke projecten die ze alleen niet voor elkaar zouden krijgen.
​Bovendien slaagt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience er onder impuls van Renard in om te worden erkend als een Vlaamse erfgoedbibliotheek. Daarmee verstevigt de bibliotheek haar positie, en kreeg ze een broodnodige financiële injectie waarmee is ingezet op informatiegeletterdheid, digitalisering en onderzoek. In 2020 sluit de Erfgoedbibliotheek een samenwerking met Google af voor het digitaliseren van de collecties. Van de 1,5 miljoen volumes worden 85.000 exemplaren voor Google Books gescand. Het illustreert niet alleen de nationale, maar ook de internationale dimensie van de collectie.
​Renard neemt diverse bestuursmandaten op, onder meer bij de VVBAD, Vlaamse Erfgoedbibliotheek, Iedereen Leest, en zetelt in de commissie van DBNL.

Afscheid met een boek en een Vossenreünie

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience zwaait An Renard gepast uit met een boek en een presentatie over haar sluwe naamgenoot de vos. Op 4 juni vindt een heuse Vossenreünie plaats op het Conscienceplein. Alle dragers van de (achter)naam Reynaert, Renard, Vos, De Vos, Reynaerts, Vossen … worden om 10u45 verwacht op het Hendrik Conscienceplein voor een uitzonderlijk feest. Een groepsportret door fotografe Carmen De Vos legt alle aanwezige Vossen vast voor deze uitzonderlijke gelegenheid. Nadien nodigt An Renard haar naamgenoten uit voor een bezoek aan de presentatie Gefascineerd door vos. Alle Vossen zijn welkom, maar melden zich bij voorkeur vooraf aan via consciencebibliotheek@antwerpen.be.

Copyright headerfoto: LUCID
Media-album van dit persbericht


PERSUITNODIGING: boekvoorstelling op 2 juni

De vos is terug van weggeweest. We ontmoeten de Vulpes vulpes op het platteland én in de stad, in de media, in romans, poëzie en kinderboeken. Maar waar komt die fascinatie voor de vos vandaan? Is het zijn wilde schoonheid die blijft fascineren? Of zit zijn grote succes eerder in zijn veelzijdigheid?

In de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience duikt de vos in talloze gedaanten op, van de oudheid tot vandaag. Gefascineerd door vos probeert die vele facetten van het sluwe dier in dertig bijdragen te vangen. Zes vossenliefhebbers gaan, elk vanuit hun eigen specialisme, in op een markant cultuurhistorisch facet van de vos. Hun bijdragen worden afgewisseld met rijk geïllustreerde notities van de conservatoren van de bibliotheek over markante vossen in de collectie. Van de literatuur, beeldhouwkunst, mode en film tot het stijldansen: de vos laat zich op verrassende plekken zien. Zo biedt Gefascineerd door vos een geschakeerd beeld van een van de boeiendste dieren uit de cultuurgeschiedenis én een unieke inkijk in een van Vlaanderens rijkste publieke bibliotheekcollecties.

Verkrijgbaar vanaf 2 juni in het Nederlands (ISBN 978-94-6436-806-2). Kostprijs: 34 euro. Hardcover, 192 p., 150 ill., 210 x 260 mm.

Boek: pdf, recensie exemplaar, beeldmateriaal uit het boek via Hans Devisscher, Artha – art & heritage books, T + 32 (0) 498 22 51 62, info@arthabooks.be.

Praktisch:

  • boekvoorstelling Gefascineerd door vos op donderdag 2 juni om 19u in aanwezigheid van afscheidnemend directeur An Renard, nieuwe directeur Peter Thoelen en schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud
  • de Nottebohmzaal, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen
  • gelieve uw aanwezigheid voor 30 mei te bevestigen bij Inge De Rouck
Harlinde Pellens Marketing & communicatie, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

 

Over Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is een studie- en stilteplek in het hart van de stad Antwerpen. Ze bewaart en verzamelt al meer dan 5 eeuwen Vlaams cultureel erfgoed, en is dé bibliotheek voor al wie meer wil weten over de Nederlandse letterkunde, de geschiedenis van Vlaanderen en de geschiedenis van Antwerpen. In de leeszaal kan u grasduinen in de indrukwekkende collectie van meer dan 1.5 miljoen volumes, gaande van oude drukken, over historische en actuele kranten en tijdschriften, tot de meest recente publicaties.

De parel van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is de historische Nottebohmzaal. Ze staat bekend als een van de mooiste bibliotheekruimtes van België. De zaal is niet alleen een boekenmagazijn en tentoonstellingsruimte, maar ook de bewaarplaats van een aantal topstukken uit de collectie.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen