Nieuwe Nottebohmlezingen dit najaar

Nieuwe Nottebohmlezingen dit najaar

Regula Ysewijn, Pieter Serrien en Diane De Keyzer

Met de Nottebohmlezingen brengt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een aantal lezingen die een andere kijk op de collectie en de actualiteit werpen. Dit najaar zijn Pieter Serrien, Diane De Keyzer en Regula Ysewijn te gast als spreker in de Nottebohmzaal.

Voor de Nottebohmlezingen nodigt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience auteurs en onderzoekers uit die nieuw werk hebben gepubliceerd op basis van de rijke collectie van de Erfgoedbibliotheek. Dit najaar zijn Pieter Serrien, Diane De Keyzer en Regula Ysewijn te gast. Zij houden op 15 oktober, 5 november en 10 december een lezing in de prachtige Nottebohmzaal.

Pieter Serrien

Pieter Serrien zocht en vond getuigenissen, prenten en andere bronnen over de 16e-eeuwse geuzen. Hij publiceerde vorig jaar ‘In opstand! De geuzen in de Lage Landen, 1565-1578’.

Diane De Keyzer

In februari verscheen ‘Quel Bordel – De geschiedenis van de prostitutie in de Belgische steden’ van Diane De Keyzer. Haar boek geeft een inkijk in het leven van ontelbare vrouwen die al eeuwenlang hun brood verdienen met seks. Tijdens haar lezing vertelt De Keyzer meer over de straten van plezier en huizen van vertier.

Regula Ysewijn

In haar nieuwste boek ‘Van wafel tot koek’ deelt Regula Ysewijn de recepten en geschiedenis van feestelijk gebak uit de Lage Landen. Ze deed onderzoek naar onze eetcultuur op basis van de ​ uitgebreide historische kookboekencollectie uit de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Samen met de lezing op 10 december brengt Ysewijn ook de mini-expo ‘Van Wafel tot koek’ in de Nottebohmzaal van 23 december 2023 tot en met 7 januari 2024.

Praktisch

  • 15 oktober – Pieter Serrien – In opstand!
  • 5 november – Diane De Keyzer – Quel Bordel
  • 10 december – Regula Ysewijn – Van wafel tot koek
  • Telkens van 11 uur tot 12.30 uur in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, ingang Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen
  • Tickets: 5 euro per lezing, te koop via www.consciencebibliotheek.be

 

Download meer foto's van de Nottebohmlezingen in de mediagalerij.

Headerbeeld Regula Ysewijn: © Jeroen Hanselaer

Evi Boels Perscommunicatie cultuur, stad Antwerpen

 

 

 

 

Over Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is een studie- en stilteplek in het hart van de stad Antwerpen. Ze bewaart en verzamelt al meer dan 5 eeuwen Vlaams cultureel erfgoed, en is dé bibliotheek voor al wie meer wil weten over de Nederlandse letterkunde, de geschiedenis van Vlaanderen en de geschiedenis van Antwerpen. In de leeszaal kan u grasduinen in de indrukwekkende collectie van meer dan 1.5 miljoen volumes, gaande van oude drukken, over historische en actuele kranten en tijdschriften, tot de meest recente publicaties.

De parel van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is de historische Nottebohmzaal. Ze staat bekend als een van de mooiste bibliotheekruimtes van België. De zaal is niet alleen een boekenmagazijn en tentoonstellingsruimte, maar ook de bewaarplaats van een aantal topstukken uit de collectie.

Met de steun van:

Stad Antwerpen | Vlaamse overheid

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen